Hivatali szöveg egy telek beépíthetőségéről
Thread poster: csviktor
csviktor
csviktor
Hungary
Local time: 01:27
English to Hungarian
+ ...
Nov 13, 2010

Sziasztok! Angol ismerősöm évekkel ezelőtt vett egy területet Magyarországon, és most én vagyok a keze, aki utánaérdeklődik a terület státuszának. Az egyik ügyintézőtől kaptam egy választ, de fontos lenne az angol megfelelők használata, én meg vért izzadok ezzel, ez nem az én asztalom. Ilyen a válasz:

Üdvözlöm!

A Győr 010/10 hrsz alatti ingatlan lakóövezetbe tartozik. Tervezett útszélesítés miatt telekalakítás kötelező. Lakóépü
... See more
Sziasztok! Angol ismerősöm évekkel ezelőtt vett egy területet Magyarországon, és most én vagyok a keze, aki utánaérdeklődik a terület státuszának. Az egyik ügyintézőtől kaptam egy választ, de fontos lenne az angol megfelelők használata, én meg vért izzadok ezzel, ez nem az én asztalom. Ilyen a válasz:

Üdvözlöm!

A Győr 010/10 hrsz alatti ingatlan lakóövezetbe tartozik. Tervezett útszélesítés miatt telekalakítás kötelező. Lakóépület építhető szabadonálló módon, 20% a beépítheőség, 4,0 m a megengedett építmény magasság, az előkert min. 5 m, az oldalkert min. 3-3 m, a hátsókert min. 6 m, tető hajlás szöge 30-45 fok között lehet. Az eljárásban a Környzetvédelmi Felügyelőség szakhatóságként részt vesz.

A lakóövezetet már feltettem a kifejezések közé, nem értem, hogy az útszélesítés miatti telekalakítást hogyan fordítsam angolra. A telekalakítás az itt most a telek átépítését/átméretezését jelenti, vagy valamit ki kell alakítani, meg kell formázni??
Collapse

Erzsébet Ráczné Czopyk
Erzsébet Ráczné Czopyk
Hungary
Member (2006)
Russian to Hungarian
+ ...
SITE LOCALIZER
nem kell :) Nov 13, 2010

A telekből ún. szolgalmi részt választanak le, ami azt jelenti, hogy ahogy épül a telkek között az utca, a magyar jogszabályok értelmében köteles vagy a telkedből út céljára x métert (nálunk ez konkrétan 4,8 m-es sáv volt a frontoldalon) átadni az állambácsi részére. Szolgalmi útnak lenni kötelező, valahol el kell járni
Ez saccper ugyanaz a helyzet, ami a közműveknél van, ti. te fizeted az osz
... See more
A telekből ún. szolgalmi részt választanak le, ami azt jelenti, hogy ahogy épül a telkek között az utca, a magyar jogszabályok értelmében köteles vagy a telkedből út céljára x métert (nálunk ez konkrétan 4,8 m-es sáv volt a frontoldalon) átadni az állambácsi részére. Szolgalmi útnak lenni kötelező, valahol el kell járni
Ez saccper ugyanaz a helyzet, ami a közműveknél van, ti. te fizeted az oszlop felállítását a villanynál és a vízvezeték meg a csatorna kiépítésének a költségeit (ez az ún. közművesítés), azonban a keletkezett közmű nem a tiéd, hanem szintén állambácsié lesz.
Collapse

Erzsébet Ráczné Czopyk
Erzsébet Ráczné Czopyk
Hungary
Member (2006)
Russian to Hungarian
+ ...
SITE LOCALIZER
hivatkozás Nov 13, 2010

Forrás: építkeztünk, aztán mire kész lett a ház, el is váltunk((

Eva Blanar
Eva Blanar  Identity Verified
Hungary
English to Hungarian
+ ...
Magát a telket alakítják Nov 13, 2010

Az útépítés miatt le kell csípni a telek egyik sarkát, például.
Itt van egy részletes ismertetés a telekalakításról:
http://www.mhk.hu/hj/200103/2.htm

Pénzügyi oldalról ellenben Erzsinek igaza van: minden utat és utcát eredetileg meg kell venniük a lakosoknak, az úttest közepéig. A közművesítés már kicsit más tészta, mert az azért növeli a telek/in
... See more
Az útépítés miatt le kell csípni a telek egyik sarkát, például.
Itt van egy részletes ismertetés a telekalakításról:
http://www.mhk.hu/hj/200103/2.htm

Pénzügyi oldalról ellenben Erzsinek igaza van: minden utat és utcát eredetileg meg kell venniük a lakosoknak, az úttest közepéig. A közművesítés már kicsit más tészta, mert az azért növeli a telek/ingatlan értékét, de tulajdonjogok persze nem szerez az ember az azt üzemeltető cégben.
Collapse

csviktor
csviktor
Hungary
English to Hungarian
+ ...
TOPIC STARTER
köszönet Nov 17, 2010

Köszönöm mindenkinek!

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderator(s) of this forum
Ildiko Santana[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Hivatali szöveg egy telek beépíthetőségéről

Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »
TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »